5
Včelí bodnutí

Bienenstich nebo Bee Sting cake, klasický německý dort, který musíte zkusit. Ke svému názvu „včelí bodnutí“ či „včelí žihadlo“ přišel vcelku snadno. Cukráře, který tento dort vynalezl, světe div se, píchla při jeho pečení včela. Název sice originální není, ale ... Více

10.11.2019 01:58:05 (3 dny, 2 hodiny a 20 minut)

5
Římská pizza

Než jsme na podzim s Blankou odletěli do Říma, získával jsem od přátel co nejvíce doporučení na různé restaurace. Ve výsledku byla většina k ničemu, když zjistíte, že každá ze zaručeně špičkových restaurací je totiž v jiné čtvrti, než vy bydlíte. A ještě horší ... Více

10.11.2019 01:57:07 (3 dny, 2 hodiny a 21 minut)

4
Pečený květák po asijsku

Tak dlouho jsem přemýšlel nad předmluvou tohoto článku, až jsem si vzpomněl, že potřebuji k holiči. Ano, přiznejme si to, mám na hlavě už dost slušný květák. Na druhou stranu, mohu být ještě rád, že na hlavě něco mám. Protože být tlustej a ještě plešatej, tak bych si ... Více

10.11.2019 01:57:56 (3 dny, 2 hodiny a 20 minut)

4
Jak na ... zastřené vejce

Snad každý šéfkuchař má svůj recept na zastřená (jinak také ztracená) vejce. Jeden roztáčí vír, druhý přidává do vody ocet, třetí oboje a další je například vaří v potravinářské fólii. My jsme snad vyzkoušeli všechny způsoby a ne vždy odpovídal výsledek našim ... Více

10.11.2019 01:56:48 (3 dny, 2 hodiny a 21 minut)

2
Rajčatové placičky z ostrova Santorini

Santorini je řecké soustroví ležící na rozhraní Egejského a Krétského moře. Je mj. známo pro dvě věci. První je výbuch sopky z 18. století, který právě udělal z jednoho ostrova současné soustroví. Dodnes je to údajně největší výbuch sopky, jaký zažila lidská bytost. ... Více

10.11.2019 01:58:34 (3 dny, 2 hodiny a 20 minut)

2
Čokoládovo-oříškový koláč s jablky

Po večerech mne honí mlsná. Popcorn k televizi, sýr na prkénko k vínu, nebo arašídy k pivu. Prostě jak přijde desátá večerní, tak bych doslova „žral“. Blanka přišla s tím, že bych si mohl večer nakrájet třeba jablíčko. Pokaždé, když jsem se rozhodl například pro ... Více

10.11.2019 01:56:57 (3 dny, 2 hodiny a 21 minut)

2
Kuře generála Tso

Pokud čekáte armádní menáž složenou z tuřínové kaše bez chuti a oschlého komisárku (válečný žitný chléb), tak budete příjemně překvapeni. Nečeká vás žádná chudá válečná strava, ale výborná a pikantní příprava kuřete.Pouze své militantní jméno získal po ... Více

10.11.2019 01:56:38 (3 dny, 2 hodiny a 22 minut)

12
Těstoviny s čočkou

Už zase „červené“ špagety? Zní ode mne dotaz pokaždé, když doma je prázdná lednička a Blanka se chystá narychlo udělat večeři poté, co jsme v půl osmé teprve dorazili domu z fotbalu. Ano, v hektické době i v kuchyni foodblogerky zavládne stereotyp a především ... Více

6.11.2019 19:10:34 (6 dnů, 9 hodin a 8 minut)

36
Pikantní cuketová polévka

V Itálii přešlechtili středoamerickou tykev a zrodila se cuketa. Stejný zázrak udělat JZD Slušovice, tak z toho žije Česko ještě dnes a dostane se to i do učebnic čehokoliv. To by bylo slávy. Ale v Itálii to nedotáhli do učebnic, ale do dokonalosti - nabízí zapečené cukety, ... Více

31.10.2019 20:17:31 (12 dnů, 8 hodin a 1 minutu)

7
Jak na ... brambory Hasselback

Brambory, erteple, kremple, zemáky nebo chcete-li lanýže chudých, jsou opravdovým pokladem v naší kuchyni. Bohužel v dnešní době příliš nedoceňovaným, protože se s nimi na talíři setkáme často pouze ve formě přílohy. A přitom už naše babičky věděly, že pokud máte ... Více

15.10.2019 01:16:44 (29 dnů, 4 hodiny a 2 minuty)

1
Ryba v páře na asijský způsob

Jsou to paradoxy, ale tento asijský recept je založen na rybě, která se v Asii vlastně ani nevyskytuje. Pražma královská, respektive mořan zlatý (Ha! To jste nevěděli, že? No já to nevěděl do dneška), žije totiž pouze ve Středozemním moři, případně ve vodách mezi jižní ... Více

12.10.2019 01:46:43 (32 dnů, 3 hodiny a 32 minut)

3
Jak na ... růžičkovou kapustu

Růžičková kapusta je druh košťálové zeleniny, která nás zpravidla rozděluje na dva nesmiřitelné tábory – na ty, kdo kapustičku z duše nenávidí a na ty, kteří na ni nedají dopustit. A pokud máte v rodině stoupence obou táborů, tak se při snaze o zakomponování této ... Více

6.10.2019 01:51:23 (38 dnů, 3 hodiny a 27 minut)

3
Jak na ... francouzskou omeletu

Vejce patří v kuchyni k jedněm z nejcennějších a nejužitečnějších surovin. Díky jejich provzdušňovacím, zahušťovacím a emulgačním schopnostem jsou vejce nepostradatelnou součástí mnoha receptů a někde dokonce hrají hlavní roli. Přesně takovým receptem je recept na ... Více

4.10.2019 01:06:14 (40 dnů, 4 hodiny a 12 minut)

2
Čočkové kari

Už je to potřetí, co před Novým rokem sdílíme recept na čočku jinak, než jak jí známe ze školních jídelen – rozvařenou kaši. První novoroční recept byl francouzský salát a druhým byl výborný italský recept s klobáskami. Letos jsme opustili Evropu a pro inspiraci jsme ... Více

28.9.2019 01:06:13 (46 dnů, 4 hodiny a 12 minut)

3
Jak na ... nejšťavnatější kuře

Sůl – surovina, kterou lidstvo používá ke konzervaci masa již od pradávna. Svoji nezastupitelnou roli takto naložené maso například sehrálo při dlouhých zaoceánských plavbách nebo vojenských výpravách. K nakládání masa, se ale tehdy používaly velmi vysoké koncentrace ... Více

27.9.2019 01:18:06 (47 dnů a 4 hodiny )

1
Skandinávský bramborový salát

Co by to bylo za Vánoce, kdyby se lidé nedokázali pohádat. Například kvůli bramborovému salátu. Slyšel jsem v práci nejednu výměnu názorů o tom, co správný bramborový salát musí, či nesmí obsahovat. Každý má svůj názor a svojí pravdu. Právě proto, jsme si pro vás ... Více

19.9.2019 01:26:01 (55 dnů, 3 hodiny a 52 minut)

3
Brambory z Kanárských ostrovů

Až si budete chtít přivézt nějaký autentický suvenýr z dovolené od moře, tak zapomeňte na zakázané mušličky a všudypřítomné oblázky. Přivezte si slanou vodu! Pak už Vám nic nebude chybět k totálně autentickým bramborám z Tenerife. A mimochodem samotná omáčka Mojo ... Více

18.9.2019 01:38:50 (56 dnů, 3 hodiny a 39 minut)

3
Holandská vánoční kolečka - Kerstkransjes

Kdysi dávno, kdy se ještě nedělaly vkusné stromečky dle nejnovějších trendů z katalogů, jsme mohli věšet čokoládové kolekce přímo na stromek. Lehce opadanou borovici to hezčí neudělalo, ale bavilo mne si schovávat ty dobré bonbóny s náplní do nejhustších, ... Více

16.9.2019 01:55:52 (58 dnů, 3 hodiny a 22 minut)

1
Ricottové gnocchi s rajčaty

Tohle jídlo je natolik dobré, že Blanka ho navařila jak pro regiment. Když jsem se po třetím přidání ptal, co bude dělat s těmi zbytky, tak mi řekla, že to má na druhý den k obědu. Naprosto jsem zapomněl na fakt, že může taky někdy něco od oběda zbýt na druhý den. A ... Více

8.9.2019 01:10:48 (66 dnů, 4 hodiny a 7 minut)

3
Steak sandwich

Už Němec Ernst Kretschmer mne předurčil k piknikům. Jsem prostě pi(y)knik tělem i duší. Nejen, že si s Blankou rád dojdu na piknik, ale i splňuji jeho typologii osobnosti. Typ „pyknik“ má totiž sklony k tloustnutí, postavu s větším objemem břicha a hrudníku, bývá středně ... Více

4.9.2019 01:48:34 (70 dnů, 3 hodiny a 30 minut)